Aktiv værtsby i partnerskab med eventarrangøren og øvrige partnere
Som aktiv værtsby vil vi – udover at understøtte afviklingen af hovedeventen – have fokus på at skabe rammerne for det samlede værtskab rundt om hovedeventen, så fx politiske dagsordener, byens kommunikationskanaler, partnere og borgergrupper bringes aktivt i spil ifm. værtskabet.
Konkret indgår vi et partnerskab med arrangøren af hovedeventen med en fælles forståelse af dels, hvordan København gennem sit værtskab kan udfolde eventen med et københavnsk præg og dels, hvordan lokale aktiviteter kan tappe meningsfuldt ind i hovedeventen. Det er kort sagt en lokal aktivering af hovedeventen med henblik på at skabe en bred værdi for byen og byens partnere. Forudsætningen for et værtskab er, at der er et tydeligt værdifællesskab mellem hovedeventen og København som by. Derfor er byens styrkepositioner og værdier omdrejningspunktet for det lokale værtskab.
Cases: København som aktiv værtsby
Vis alle
EURO2020
Københavnernes interesse i og opbakning til at samles i nye fællesskaber omkring fodbold EM-kampene i sommeren 2021 var stor, uanset om de fandt sted på det lokale bibliotek, fodboldbanen eller rundt omkring på pladser og i parker. I samarbejde med mere end 60 lokale partnere udviklede kommunen et bredtfavnende aktivitetsprogram ”EM på hjemmebane” målrettet byens foreningsliv og københavnerne.
Programmet havde tre hovedspor: ”Flere piger til fodbold”, ”Fodbold for alle” og ”Fodbold på mange måder”. Flere end 80 aktiviteter/450 aktivitetstimer blev afviklet i alle bydele og tidsmæssigt både op til, under og efter EM-turneringen. I tillæg igangsatte kommunen en række flerårige indsatser for at udvikle Københavns foreningstilbud målrettet særlige borgermålgrupper; indsatser som har skabt rammer og indhold for, at flere københavnere er blevet en del af byens aktive foreningsfællesskaber.
Tour de France
Under Tour de France Grand Départ 2022 afholdte Københavns Kommune i samarbejde med en lang række centrale partnere cykelfestivalen ”FestiVélo”. Her deltog virksomheder med konkrete talks om sundhed eller igangsatte fællesidræt, organisationer deltog med alt fra storskærmsvisning af cykeldokumentarer til street-sport aktiviteter. Og samtidig sørgede institutioner for børnekoncerter, jazz og ballet. I alt bidrog over 40 af byens partnere. Festivalen varende i 2 dage og 40.000 københavnere og gæster deltog. Om lørdagen var hovedaktiviteten Tour de København, hvor over 50.000 københavnere i alle aldre cyklede enkeltstartsruten.
World Pride
København var i august 2021 værtsby for WorldPride og EuroGames; ét stort LGBTI+-megaevent under titlen Copenhagen 2021. På trods af gældende restriktioner op til og under Copenhagen 2021 grundet Covid-19 der betød, at eventen blev afviklet med begrænset kapacitet som følge af afstandskrav, rejserestriktioner og coronapas, lykkedes det arrangørerne at gennemføre et omfattende program med over 1.000 aktiviteter. 1.826 deltagende atleter fra 49 forskellige nationaliteter deltog i EuroGames og med 15.000 deltagere og over 100.000 tilskuere til WorldPride åbningsparaden og -marcherne, var københavnernes interesse og opbakning til eventen yderst positiv.
Som aktiv værtsby havde Københavns Kommunes aktiveringsindsatser omkring, under og efter Copenhagen 2021 særligt tre fokusområder: Nye Partnerskaber, Idrættens Regnbuekoalition og Styrkelse af Pan Idræt. Der blev igangsat en lang række strategiske indsatser målrettet styrkelse af mangfoldighed, inklusion og ligestilling i foreningslivet i København samt udvikling af Pan Idræt. Aktiveringsindsatserne resulterede bl.a. i: En medlemsfremgang på 31%, oprettelse af tre nye idrætsafdelinger hos Pan Idræt, indgåelse af nye partnerskaber på tværs af foreninger og organisationer samt udvikling af inklusionsprojekt i samarbejde med DBU, DGI, DIF, Spillerforeningen, Amnesty og Institut for Menneskerettigheder.
Copenhagen Sprint
Københavns Kommune har sammen med en række gode samarbejdspartnere skabt et koncept for et nyt UCI World Tour-cykelløb med navnet Copenhagen Sprint, som vil have mållinje i hjertet af København i 2025, 2026 og 2027. Copenhagen Sprint bliver en unik mulighed for at fremvise og understøtte Københavns stærke ambitioner om fortsat at være verdens bedste cykelby.
Københavns Kommune spiller som aktiv værtsby en stor rolle, særligt er byens på i samarbejde med lokale partnere at skabe et cykeltopmøde, et folkecykelløb og en cykelfestival. Byens rolle vil bl.a. være at sikre den lokale forankring ved at understøtte, at lokale institutioner, foreninger, organisationer og virksomheder mv. bliver en del af værtskabet og bakker op om det årlige løb som en ny tradition i København. Som aktiv værtsby skal København engagere borgerne i en gratis folkefest med cykelløb i verdensklasse som omdrejningspunktet.
Læs mere om Copenhagen Sprint på den officielle hjemmeside via dette link (åbner i nyt vindue).